Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Strängnäs domkyrkobibliotek – Systematisk katalog över tryckta böcker

Domkyrkobiblioteket i Strängnäs har en lång historia med rötter i medeltiden. Det är ett av Sveriges äldsta bibliotek som fortfarande finns kvar i sin ursprungliga miljö, och det består av 3 732 titlar tryckta mellan 1468 och 1758 samt en handskriftssamling. Utöver biblar, mässböcker och bönböcker behövdes litteratur inom en rad olika ämnesområden för katedralens undervisning och prästernas lärdom. Tillkomsten av boktryckerier bidrog till en dramatisk ökning av mängden böcker. Reformationstidens behov av att påverka, försvara och polemisera satte tydliga spår. Boksamlingen växte genom inköp, gåvor och krigsbyte från trettioåriga kriget. Den är en avslutad samling, inga nya förvärv är gjorda efter 1700-talets mitt.

Biblioteket har katalogiserats vid flera tillfällen sedan 1600-talet. Den senaste är lektor Henrik Aminsons alfabetiska katalog som trycktes 1863, med ett supplement 1864. I förordet skriver han ödmjukt att han åtog sig att slutföra det katalogiseringsarbete som lektor Brannius hade påbörjat, ”fastän han var en mycket ringa bokkännare”. Hans avsikt var att även göra en systematisk katalog.

Utöver beskrivning av titlarna finns i denna katalog register över personer, boktryckare och tidigare ägare. Även ett par artiklar om det genomförda katalogiseringsarbetet och bibliotekets sammansättning respektive dess idéhistoriska sammanhang ingår.

Detta bokverk är av stort biblioteks och kulturhistoriskt värde för framtiden.

Boken är i 2 band och säljs som paket.

Email a Friend About this Item

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
Artos & Norma