Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

När de gamla gudarna dog

Kristendomens födelse ca 50 e.Kr. är den märkligaste händelsen under antiken, men det har antikforskare inte alltid ansett. Höjdpunkten för dem var de trehundrafemtio åren mellan Homeros och Platon (700 f.Kr.–350 f.Kr.).
Gustave Flaubert kan med sitt paradoxala skarpsinne fortfarande inspirera vårt tänkande över denna antika förnyelseprocess: ”När gudarna inte längre fanns och Kristus ännu inte fanns, var det, mellan Cicero och Marcus Aurelius, ett unikt ögonblick, då människan bara var till.”
Den här bokens inriktning är mentalitetshistorisk. Huvudtemat, den grekisk-romerska antikens övergång till en kristen värld, utforskas inte systematiskt utan återkommer gång på gång från olika perspektiv och visar att kristendomen inte avvisade den grekiska kulturen utan assimilerade den.

Lars Rydbeck disputerade 1968 i Uppsala på en avhandling om arten av grekiska i Nya testamentet. Han har varit lektor i latin och grekiska i Värnamo och Lund och universitetslektor i bibelvetenskap, särskilt grekiska, vid Lunds universitet. Rydbeck är docent i nytestamentlig filologi och Nya testamentets grekisk-romerska omvärld.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
Artos & Norma