Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Siri Dahlquist – Psalmförfattare, prästfru och teolog

Siri Dahlquist (1889–1966) var en av Sveriges första kvinnliga teologer, den andra kvinnan som tog teol.kand.-examen. Idag är hon mest känd som psalmförfattare. När hon gifte sig med en präst såg hon som sin kallelse att vara prästfru på heltid. Som sådan arbetade hon i Degerfors och Tranås. Hennes make Gunnar Dahlquist blev senare direktor för Svenska Kyrkans Mission. Missionen var det sammanhang där Siri Dahlquist kom att verka. I trettiofem år tillhörde hon centralstyrelsen för Svenska kvinnors missionsförening (idag Kvinnor för mission). I fjorton år var hon sekreterare i Stiftelsen Sverige och Kristen Tro, där hon stod i kontinuerlig kontakt med arbetet i kyrkoförsamlingar över hela landet. Hela livet var hon verksam som författare.

I den här boken får läsaren möta en kristen kvinnlig pionjär på många områden. Som student i Uppsala kom hon att stå i den s.k. ungkyrkorörelsens centrum. Senare i livet rycktes hon med i Oxfordgrupprörelsen och Moralisk upprustning (MRA). Mot bakgrund av tidigare okänt material ger boken en ingående bild av hennes liv. Jämte en utförlig levnadsteckning får läsaren i en rad specialstudier fördjupade kunskaper om en kyrklig kvinnas liv och tänkande under förra seklet. Siri Dahlquist har en självklar plats i 1900-talets svenska kyrkohistoria.

Bokens författare är forskare i teologi och litteraturvetenskap. Medverkar gör Torbjörn Aronson, Oloph Bexell, Sven-Erik Brodd, Anna Greek, Bo Hanson, Gunilla Hvarfner, Boel Hössjer Sundman, Karin Sarja, Inger Selander och Cecilia Wejryd. Den har redigerats av Vivi-Ann Grönqvist.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
No input file specified.
Artos & Norma