Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Kalmar stifts biskopsporträtt

Kalmar har en domkyrka, sveriges främsta barock­ tempel, som ständigt påminner om att staden under mer än trehundra år (1603–1915) var centrum i ett stift som omfattade sydöstra småland och Öland. Stiftet leddes till en början av så kallade superinten­denter, från 1678 av biskopar. Deras ansvar var kyrka, kultur och skola i hela stiftet, många var lärda och vältaliga, inte alltid teologer. Alla var de barn av sin tid, alla tog intensiv del i både de konflikter och den ut­veckling som skedde i deras samtid.

Som i andra stift skapades en serie porträtt av stifts­ cheferna – det blev fjorton stycken. När stiftet upplös­tes hamnade serien på gymnasiet intill domkyrkan, och i dag finns den på stagneliusskolan ett par hundra meter längre bort. Tusentals elever och lärare har sett porträtten och undrat över deras ibland myndiga an­sikten och över gångna tiders klädedräkt.

Här berättar teol. dr Peter Bexell, präst och tidigare stiftsadjunkt, om de olika personligheterna och deras livsöden. Tillsammans blir det stommen till historien om några hundra år i den bygd som var ett stift. Varje enskilt porträtt blir utförligt dokumenterat och porträttseriens växlande öden förklaras.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
Artos & Norma