Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Guds åker? Invigning av begravningsplatser i ett mångkulturellt Sverige

I Guds åker? Invigning av begravningsplatser i ett mångkulturellt Sverige undersöker författaren hur Svenska kyrkan i sin dubbla roll som evangeliskt-lutherskt trossamfund och som begravningshuvudman förhåller sig teologiskt och liturgiskt till invigning av begravningsplatser. Detta görs bland annat genom en empirisk studie av hur begravningsplatser blivit invigda under åren 2000–2012 och om invigningarna varit kristet eller mångreligiöst präglade eller om de varit helt profana.

Genom att diskutera frågeställningar som är och kommer att vara viktiga om Svenska kyrkan ska kunna leva upp till uppdraget att vara kyrka och trossamfund på samma gång som hon är begravningshuvudman i ett mångkulturellt samhälle vill författaren bidra till sam- talet om Svenska kyrkans framtida uppdrag i spänningsfältet mellan att vara ett kristet trossamfund och huvudman för begravningsverksamheten.

Jan-Olof Aggedal (f. 1961) är kontraktsprost i Lunds stift, Svenska kyrkan, samt teol. dr. i kyrkovetenskap vid Lunds universitet. Som praktisk teolog är Aggedal intresserad av samspelet mellan trossamfundens trostolkningar och individens livstydning i ett mångkulturellt samhälle. Aggedals forskning berör riten och ritens funktion samt människors upplevelser av riten. Särskilt har han intresserat sig för död och begravning samt förkunnelsen vid kyrkliga handlingar. Doktorsavhandlingen ”Griftetalet mellan trostolkning och livstydning” (2003) behandlar griftetalet. Han har även bland annat givit ut: I glädje och sorg. Att välja de rätta orden vid vigsel och begravning (2009) och Teologi för kyrkomusiker (2011).

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
No input file specified.
Artos & Norma