Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Biskop Lewi Pethrus – Biografi över ett ledarskap

Lewi Pethrus (1884–1974) har kallats den främsta religösa ledaren i 1900-talets Sverige. Från 1910-talet och till sin död höll han samman och tog ut kursen för den då oavbrutet växande Pingströrelsen. I denna bok skrivs historien om Pethrus och den svenska Pingströrelsen. Det är berättelsen om en avvikare: Pingstvännerna var tungomålstalande civilsamhällesbyggare i det strikt rationella och förment sekulära folkhemmet. De utmanade rådande konsensus och hela den bild av svensk homogenitet som ryms i metaforen ”folkhem”. Det har alltid funnits grupper som inte ansetts passa in i denna idyll: Romer, psykiskt sjuka, samer, homosexuella – och pingstvänner. I denna skara sticker pingstvännerna ut, inte bara för att man var högljudda, utan också för att man ville expandera. Deras mål var inte att passa in i det sekulära folkhemmet, utan de drömde om att förvandla det till ett Guds hus.
Här analyseras Pethrus ledarskap för Pingströrelsen: visionen för en ny slags kyrka bortom 1800-talets folkrörelser, extasen som risk och som möjlighet, de kyrkopolitiska övervägandena och drömmen om en kristen nation. Det är första gången som Pethrus verksamhet får en vetenskaplig, biografisk belysning.

Joel Halldorf är docent i kyrkohistoria vid Uppsala universitet och högskolelektor på Teologiska högskolan Stockholm, samt medarbetare på Expressen Kultur och ledarskribent på tidningen Dagen. Han har tidigare publicerat en rad böcker, bland annat Av denna världen? och Kyrkan på torget

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
Artos & Norma