Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

”På svensk botten om också på främmande mark”

Den 19 oktober 1922 bildades Svenska Olaus Petri-församlingen i Helsingfors. Efter tre års intensiva strävanden hade såväl Kungl. Maj:t i Sverige som Finlands Stadsråd godkänt församlingsbildningen, ett besked som firades med stor glädje bland rikssvenskarna i Helsingfors. Denna bok försöker besvara frågan Varför? Kyrkligt sett hade ju svensktalande i Helsingfors goda möjligheter att höra Guds ord på sitt eget modersmål också i de finlandssvenska församlingarna. Varför var det så viktigt få en rikssvensk präst och Kungl. Maj:ts gillande? Vilka var det som ivrade för församlingen? Och vad hade en rikssvensk församling att erbjuda, som inte fanns i de finlandssvenska?

”På svensk botten om också på främmande mark” belyser en del av Svenska kyrkans utlandsverksamhet vid 1900-talets början och berör därmed relationerna mellan Sverige och Finland och deras båda evangelisk-lutherska kyrkor. Framför allt ger boken dock en inblick i den rikssvenska befolkningens i Helsingfors syn på sin egen nationella och kyrkliga tillhörighet i ett land som bara ett drygt sekel tidigare var förenat med deras eget.

Ida Olenius är teologie master i kyrkohistoria och prästvigd för Göteborgs stift i Svenska kyrkan. Denna bok är hennes masterexamensarbete vid Uppsala universitet.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
No input file specified.
Artos & Norma