Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

En katolsk liturgi för en katolsk kyrka

Är det möjligt att tala om en katolsk liturgi i betydelsen en liturgi som är gemensam i Kristi kyrka? Det menade Yngve Brilioth att det var. Han ville att den svenska kyrkan genom sitt gudstjänstfirande skulle vara ett synligt uttryck för att hon var ”meddelaktig” i den universella katolska kyrkan. Det var liturgin som var det sammanhållande bandet i kyrkan över tid och Brilioth fann att liturgin var objektiv och kallade den för ”kyrkans egen röst”. När kyrkan själv talade – var det för honom således främst i mässan. I detta firande trädde kyrkans katolicitet fram och kyrkan var där allra mest sig själv.

I denna avhandling följer författaren Yngve Brilioths liturgiska förnyelsearbete i den svenska kyrkan för att klarlägga hur hans liturgiska reformer samspelade med hans ecklesiologi. Tidsperioden 1914–1942 karakteriseras av ett liturgiskt förnyelsearbete inom västkyrkans olika grenar. Brilioth hörde genom sitt liturgiska reformarbete i den svenska kyrkan med till denna liturgiska rörelse.

Maria Eckerdal är komminister i Sigtuna församling. Hon har tidigare inom ramen för den kyrkovetenskapliga disciplinen skrivit om Erik Petréns kyrkokritik och om Yngve Brilioth som den siste kyrkofursten och såsom ordinator. En katolsk liturgi för en katolsk kyrka – Yngve Brilioths liturgiska reformsträvanden 1914–1942 är hennes doktorsavhandling i ämnet, vid Uppsala universitet.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
Artos & Norma