Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Gunnar Rosendal – En banbrytare för kyrklig förnyelse

Gunnar Rosendal – fader Gunnar i Osby – är en av det sven-ska 1900-talets intressantaste och märkligaste präster. Hans böcker om kyrklig förnyelse började utkomma på 1930-talet och blev som en utmanande väckelsesignal. Han förändrade bilden av Svenska kyrkan. Gudstjänsten fick tillbaka sin glädje och skönhet. Kyrkan måste frimodigt visa hur Gud kommer människor till mötes för att ge svaret på de stora livsfrågorna. »Vi måste bryta igenom meta-fysikvallen och öppna vägen för Gud till oss«, sa han. Nattvardsfirandet i varje högmässa måste bli alla kyrkoförsamlingars centrum. Mässan är himlen på jorden.

Mer än någon annan församlingspräst har Rosendals tankar påverkat guds-tjänstlivet i Svenska kyrkan. Från en djup vågdal tände han en nattvardsväckelse och visade på den liturgiska rikedom, som präglar hela kyrkan idag. Det går inte att förstå dagens kyrkoliv i Sverige utan att räkna med Rosendals insats. Ofta i motvind blev han banbrytare för det som idag överallt blivit självklart. Allt han skrev utgick från hans egen erfarenhet som präst mitt i sin församling.

Samtidigt var han en excentrisk personlighet, som lockade till motsägelser, men som genom sitt charmerande sätt blev den folkligt populäre »fader Gunnar« för hela Sverige.

Den här boken av elva författare är ett pionjärverk – den första mer omfattande skildringen av Rosendals person, gärning och teologiska tänkande. Berättelsen om Gunnar Rosendal är ett viktigt stycke svensk kyrkohistoria.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
Artos & Norma