Logga in på ditt konto

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Letar du efter något särskilt?

Sök på titel, författare, redaktör etc.

Undersåten som förstod

Under det tidiga 1500-talet kunde man ofta höra och läsa att kyrkan var tvungen att återvända till sitt ursprung, att prästerna var tvungna att få en bättre utbildning och att det för de troende var centralt att ha tron i hjärtat. Tillsammans bildade dess, och många andra, upprepningar ett sätt att tala och skapa mening som vi brukar kalla reformationen. I denna avhandling undersöks detta tal och dess konsekvenser för hur ordning, gemenskap och särhållning formulerades i det svenska riket under den tidiga reformationen.

Genom analysen av den reformatoriska samtalsordningen problematiseras tidigare forskning som lyft fram hur reformationen instrumentaliserades av Gustav Vasa och på så sätt blev en central del av statsbildningsprocessen/ socialdisciplineringen samt hur reformatorerna misslyckades med det pedagogiska projektet. Istället växer ett nytt perspektiv fram i vilket skapandet av ett subjekt som ”förstod” och ”tog till sig” ses som den reformatoriska samtalsordningens främsta produkt. Subjektet skulle visa sig avgörande i den tidigmoderna integrationsprocessen.

Kajsa Brilkman (f. 1983) är verksam vid Historiska institutionen vid Lunds universitet. Undersåten som förstod är hennes doktorsavhandling.

Email a Friend About this Item

No form?
Install the cformsII plugin' .
Available here

Stay Informed

Logga in för att skriva en recension

Logga in på ditt konto via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig

Håll koll på dina favoriter för framtida inköp.

För att använda dig av den här funktionen, logga in via formuläret nedan.

Har du inget konto än? Skapa ett

Jag har tappat mitt lösenord. Kan ni maila det till mig
seo.wenlink.com 售卖中
Artos & Norma